- Details
- Written by: Super User
- Hits: 789
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Προέδρου της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π., κ. Αλέξανδρου Φαραντάκη, που δόθηκε στις 20-07-2023 στην εκπομπή "Βάλε καφέ να στα πω!" του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 FM και στους δημοσιογράφους κ. Γιώργο Τραπεζιώτη και κ. Γιώργο Μελιγγώνη, στο κανάλι μας στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=YFITCv7Nj8w&t=43s
- Details
- Written by: Super User
- Hits: 831
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Προέδρου της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π., κ. Αλέξανδρου Φαραντάκη, που δόθηκε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου 93,1 FM και στη δημοσιογράφο κα Καλλιόπη Βερβέρογλου, στο κανάλι μας στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=SmDxAN9l4ZI
Ρόδος: Α. Φαραντάκης - “Δεν εκπαιδευτήκαμε σαν Πυροσβέστες για να αντικαταστήσουμε τους διασώστες του ΕΚΑΒ”
Την ανησυχία του για την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μεικτά κλιμάκια στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους αλλά και στην Κρήτη με προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος της ΠΟΠΥΣΥΠ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών) Αλέξανδρος Φαραντάκης.
‘’Εμείς δεν εκπαιδευτήκαμε σαν πυροσβέστες για να αντικαταστήσουμε τον διασώστη και τον γιατρό του ΕΚΑΒ, γιατί δεν έχουμε τις γνώσεις ώστε να συνδράμουμε σε ένα περιστατικό και μπορεί να κάνουμε πάρα πολύ μεγάλη ζημιά στον συνάνθρωπο μας‘’, υπογράμμισε ο κ. Φαραντάκης.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στα τεράστια κενά στο Πυροσβεστικό σώμα, που αγγίζουν τα 3.500 άτομα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ‘’ακόμα και αν είχαμε τις γνώσεις πως θα ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο αυτό έργο αν δεν προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό!’’
Χαρακτήρισε ντροπή την προκήρυξη των 500 ατόμων όταν αυτά τα άτομα, όπως είπε, θα καλύψουν τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις μέσα στο χρόνο.
Αναφερόμενος στους 2.500 συμβασιούχους πυροσβέστες, που έχουν άριστη εμπειρία και προσλήφθηκαν με αξιοκρατικά κριτήρια, κάλεσε την ηγεσία του Πυροσβεστικού σώματος να τους τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης, ώστε να αποδεσμευτεί ο απλός πυροσβέστης που είναι στη πρώτη γραμμή και κινδυνεύει η ζωή του καθώς επιχειρεί συνεχώς χωρίς να αντικαθίσταται.
Ο πρόεδρος της ΠΟΠΥΣΥΠ διερωτήθηκε “τι άραγε περιμένουν οι διοικητές και δεν παρεμβαίνουν όταν βλέπουν μετά από ώρες κατάσβεσης να διακινδυνεύουν τη ζωή τους οι πυροσβέστες που δεν αντικαθίστανται καθώς απλά φεύγουν και επιστρέφουν πάλι στο τόπο της πυρκαγιάς.!“
Δεν παρέλειψε όμως να ασκήσει και σκληρή κριτική στην Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος) αποδίδοντας ευθύνες σε συναδέλφους, οι οποίοι όπως ανέφερε, ‘’ανταλλάσουν τη σιωπή τους για ένα αστέρι αντί να διεκδικούν προσλήψεις και ίση μεταχείριση για όλους τους εργαζόμενους από τη πολιτική και φυσική ηγεσία της υπηρεσίας’’.
Δείτε το άρθρο εδώ: https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/notio_aigaio/rodos-a-farantakis-den-ekpaideytikame-san-pyrosvestes-gia-na-antikatastisoume-tous-diasostes-tou-ekav/
- Details
- Written by: Super User
- Hits: 766
Πυρκαγιές: Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα και πού υπάρχουν «κενά»
Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και η χώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του φετινού καλοκαιριού με ένα σχέδιο το οποίο σαφώς είναι πολύ πιο οργανωμένο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια όπου σημειώθηκαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και πολύ περισσότερο σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, όταν βιώσαμε την τραγωδία στο Μάτι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η χώρα μας βασίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, τα χερσαία και εναέρια μέσα καθώς και σε εκτεταμένα σχέδια και δομές προετοιμασίας, πρόληψης και καταστολής.
Η Πυροσβεστική διαθέτει στόλο 3.654 οχημάτων (2.079 υδροφόρα, 1.345 βοηθητικά, 230 ειδικού σκοπού) και 89 εναέρια μέσα, με τα 40 από αυτά να ανήκουν στον εθνικό εναέριο στόλο και τα 49 να είναι μισθωμένα.
Το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει συνολικά 16.580 πυροσβέστες και πυροσβέστριες, ενώ 14.040 αποτελούν τη δύναμη πυρόσβεσης. Οι πυροσβέστες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και είναι η πρώτη δύναμη που θα επέμβει. Από αυτούς, οι 8.784 είναι μόνιμο προσωπικό, οι 2.320 είναι 5ετους υποχρέωσης, ενώ υπάρχουν 500 δασοκομάντος και 2.436 εποχικοί πυροσβέστες. Παράλληλα, στο έργο των πυροσβεστών θα συνδράμουν και οι 205 πυροσβέστες που θα σταλούν στην Ελλάδα από Ρουμανία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Μάλτα και Σλοβακία με την Ε.Ε. να καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς και παραμονής τους. Μάλιστα, οι πρώτοι εξ αυτών (από τη Ρουμανία) βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα.
Όμως, όπως φαίνεται, μια εκκρεμότητα η οποία εξακολουθεί να επιβαρύνει το Σώμα των Πυροσβεστών από το παρελθόν και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το δύσκολο έργο του είναι τα 3.650 οργανικά κενά.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο Greennews.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών, Αλέξανδρος Φαραντάκης, στο Σώμα υπάρχουν 3.650 οργανικά κενά, τα οποία αφαιρούν σημαντική δύναμη από την ικανότητα της χώρας να ανταπεξέλθει σε έκτακτα συμβάντα και να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες ολόκληρης της Επικράτειας. Και το πρόβλημα δεν προκύπτει μόνο το καλοκαίρι. Αυξημένες ανάγκες υπάρχουν πλέον και κατά τους χειμερινούς μήνες με τις πλημμύρες να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές (όπως συνέβη για παράδειγμα στην Αχαΐα).
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.650 οργανικά κενά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Είναι θέσεις που δεν είναι καλυμμένες. Θα μπορούσαν να είχαν καλυφθεί το προηγούμενο διάστημα αλλά αυτό δεν έγινε. Το φορτίο πέφτει στο υπάρχον μάχιμο προσωπικό το οποίο ανέρχεται στους 14.040 αλλά αν ληφθεί υπ’ όψιν η γεωμορφολογία της χώρας, η συχνότητα των πυρκαγιών και το καθεστώς εργασίας των πυροσβεστών (άδειες, βάρδιες κ.λπ.) και πολύ περισσότερο οι επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, οι δυνάμεις δεν επαρκούν. Οι πυροσβέστες θέτουν σε κίνδυνο της ζωή τους, κάτι που όπως είδατε επιβεβαιώνεται και με τον πιο τραγικό τρόπο όταν κάποιος πυροσβέστης χάνει τη μάχη με τις φλόγες, κάτι που έγινε και πολύ πρόσφατα. Κατά την κατάσβεση μιας φωτιάς, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί», σημειώνει σχετικά.
Τι γίνεται όμως μόλις προκύψει μια εστία φωτιάς; Όπως εξηγεί ο κ. Φαραντάκης, μια υπηρεσία μπορεί να απαρτίζεται από π.χ. 10 άτομα προσωπικό και να διαθέτει τα βασικά περιπολικά. Όταν δεν υπάρχει πολύ προσωπικό, οι υπηρεσίες βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία. Όταν τύχει κάποιο συμβάν, το προσωπικό τίθεται σε επιφυλακή. Η πρώτη κίνηση που γίνεται είναι να αξιολογηθούν οι πληροφορίες που λαμβάνονται και μετά φεύγει το πρώτο περιπολικό προκειμένου να διαμορφώσει μια εικόνα και άμεσα να ενημερώσει και τα περιφερειακά. «Δεν μπορούν εξαρχής να συντρέξουν όλες οι δυνάμεις. Δεν μπορεί -για παράδειγμα- να πάει το διασωστικό στη δασική φωτιά και να αφήσει την πόλη ακάλυπτη. Ωστόσο, αναγκαστικά, όταν προκύψει πρόβλημα σπεύδουν όλοι να σβήσουν τη φωτιά, ανακαλούνται άδειες, βάρδιες, ρεπό. Τη φωτιά την προλαβαίνεις στην αρχή. Και αυτό γίνεται μόνο με την παρουσία των πυροσβεστών και την άμεση αντίδρασή τους», τονίζει ο κ. Φαραντάκης.
«Το επάγγελμα θεωρείται επικίνδυνο και ανθυγιεινό για τους πενταετείς και τους συμβασιούχους, αλλά όχι για τους μόνιμους, λόγω του ότι ανήκουν στο ειδικό μισθολόγιο. Προσπαθήσαμε να τους εντάξουμε το 2018, στην επιτροπή που είχε συσταθεί για τα επαγγέλματα, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Όμως πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και τη ψυχολογία του πυροσβέστη, αλλά και την υπερεργασία, διότι με τα υπάρχοντα οργανικά κενά (3.650) αναγκάζονται να δουλεύουν παραπάνω. Όλο αυτό έχει ως συνέπεια τη μη ύπαρξη προβλεπόμενου σταθερού ωραρίου, καθώς επίσης και τη μη δυνατότητα ύπαρξης οικογενειακού προγραμματισμού. Για τους πενταετείς βγαίνουν ακόμα κάποια κονδύλια για να αμείβονται για την υπερεργασία, αλλά εάν τελειώσουν τα συγκεκριμένα κονδύλια των πενταετών και συμβασιούχων, τότε αμείβονται και αυτοί με επιπλέον ρεπό. Όλα αυτά τα προβλήματα δημιουργούνται λόγω της έλλειψης προσωπικού», επισημαίνει ο κ. Φαραντάκης.
Ωστόσο, παρά τα κενά που εντοπίζονται, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι εκτός από την καλύτερη θωράκιση που έχει φέτος η χώρα έναντι πυρκαγιών, οι Έλληνες πυροσβέστες διαθέτουν εκπαίδευση πολύ υψηλού επιπέδου. «Αυτό που κάνουν οι δικοί μας, οι Έλληνες πυροσβέστες, δεν μπορούν να το κάνουν πολλοί πυροσβέστες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η εκπαίδευση είναι επαρκής, συνεχής και υψηλού επιπέδου», σημειώνει ο κ. Φαραντάκης.
Δείτε το άρθρο εδώ: http://greennews.gr/?p=74270
- Details
- Written by: Super User
- Hits: 227
- Details
- Written by: Super User
- Hits: 1037
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΠΥΣΥΠ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κο ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΑΒΒΙΔΗ
- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΠΥΣΥΠ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ
- Ψήφιση Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ,ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, χωρίς να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΠΟΠΥΣΥΠ,για μείωση της 25ετίας
- Προγραμματισμένη Συνάντηση του Προεδρείου της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π,με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Θεόδωρο Σκυλακάκη,στο γραφείο του,με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.